Bakalársky študijný program potraviny a technológie v gastronómii sa zameriava na zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe na všetkých stupňoch výroby, stravovania a predaja pokrmov a nápojov. Absolvent sa naučí aplikovať nové technológie a šetrné postupy úpravy potravín, pokrmov a hotových jedál. Dokáže vypracovať kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu potravín, pokrmov a hotových jedál, zodpovedá za kontrolu kvality vstupných surovín, hotových pokrmov, polotovarov a jedál. Je samostatný v riadiacich, rozhodovacích a kontrolných procesoch, dokáže zostavovať kalkulácie výrobkov a služieb, uzatvárať kontrakty na dodavky domácich surovín, produktov a tovarov s garanciou kvality, čerstvosti a bezpečnosti.
Forma štúdia
Dĺžka štúdia
Jazyk
PROFILOVÉ PREDMETY
kvalita potravín rastlinného pôvodu
základy gastronómie
kvalita potravín živočíšneho pôvodu
organická chémia
výživa a stravovanie
potravinárska biochémia
technologické zariadenia v gastronómii
technológie prípravy stravy
mikrobiológia v gastronómii
hygiena stravovacích služieb a zariadení
senzorická analýza potravín
technológie výroby pokrmov I
legislatíva, kontrola a ochrana spotrebiteľa
technológie výroby pokrmov II
UPLATNENIE ABSOLVENTA
Absolvent je schopný vykonávať vysoko odborné činnosti v oblasti gastronomických služieb: nutrično-technologické, hygienické, prevádzkové a kontrolné. Uplatní sa ako špecialista – manažér cateringovej spoločnosti, manažér stravovacieho zariadenia, manažér výroby a predaja lahôdkárskych a cukrárskych výrobkov, technológ výroby pokrmov a nápojov a i.
PODMIENKY PRIJATIA
KONTAKT
Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre
Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra
037/641 5384, 037/641 5386