Absolvent inžinierskeho študijného programu výživa ľudí má teoretické poznatky o úlohe výživy v biologickom systéme, o globálnej i lokálnej politike výživy a cieľoch. Pozná podstatu látkového a energetického metabolizmu v organizme, fyziológiu výživy a zloženie rôznych druhov potravy. Pozná príčiny fyziologických a mikrobiologických zmien v potrave, zmeny počas úpravy, skladovania a konzervovania potravy, pozná podstatu pri hodnotení hygienickej a toxikologickej kvality potravín. Je schopný optimalizovať výživové systémy v praxi, analyzovať hladinu živín v organizme, príčiny výživovej disbalancie, predpovedať chorobný stav. Je schopný riadiť spracovávanie potravín, výživové režimy u rôznych skupín ľudskej populácie, modulovať diéty a výživové programy u zdravej populácie.
Forma štúdia
Dĺžka štúdia
Jazyk
dietetika a dietológia
fyziológia výživy
klinická výživa I.
klinická výživa II.
nutričná epidemiológia
nutričná genomika
psychológia výživy
toxikológia potravín
výživa a metabolické poruchy človeka
UPLATNENIE ABSOLVENTA
Ako hlavný inžinier ľudskej výživy, ako manažér v rôznych spracovateľských podnikoch, v stravovacích zariadeniach a službách, v kontrolných ústavoch pre kvalitu potravín a stravovanie, ako sanitárny inšpektor a hygienik, vo výskumných ústavoch a v školstve.
KONTAKT
Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre
Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra
037/641 54 96, 037/641 55 43, 037/641 55 23