
Absolvent inžinierskeho študijného programu bezpečnosť a kontrola potravín ovláda princípy mikrobiologickej a chemickej bezpečnosti potravín horizontálne aj vertikálne, uplatňovanie integrovaného prístupu z farmy po stôl a od stola po farmu. Zabezpečuje a riadi vysledovateľnosť potravín, vyhodnocovanie informácií a ich analýzu z rýchleho výstražného systému a stiahnutie výrobkov z trhu. Aplikuje, rozvíja a vyhodnocuje systém analýzy rizika s využívaním matematických a prediktívnych modelov v zmysle preventívneho princípu v záujme ochrany zdravia ľudí a komunikácie o bezpečnosti produkovaných potravín.
Forma štúdia
Dĺžka štúdia
Jazyk
PROFILOVÉ PREDMETY
študijného programu vyučovaného v slovenskom jazyku
falšovanie a autentifikácia potravín
mikrobiológia potravín
chémia potravín II.
bezpečnosť potravín
legislatíva a kontrola potravín
potraviny , výživa a metabolizmus
zdravotná bezpečnosť potravín
hodnotenie rizík
akreditácia a certifikácia v potravinárstve
vzorkovanie potravín
PROFILOVÉ PREDMETY
študijného programu Food control and safety vyučovaného v anglickom jazyku
Food Adulteration and Autentification
Food microbiology
Food Chemistry II.
Food Safety
Food Control and Legislation
Food, nutrition and metabolism
Akreditation and Certification in Food Industry
Risk Assessment
Sampling of Foods
Geneticaly modified food
UPLATNENIE ABSOLVENTA
V potravinárskych podnikoch v tímoch pre bezpečnosť potravín, v podnikových laboratóriách a na úseku riadenia, kontroly a auditov. Uplatnenie nájde v štátnych aj privátnych laboratóriách zameraných na kontrolu a bezpečnosť potravín, v poradensko-konzultačných službách, v oblasti systémov akreditácie v potravinárstve, tvorby legislatívy, odhadovania rizík v potravinárstve. Široké uplatnenie nájde v oblasti riadenia bezpečnosti v distribučnej a obchodnej sfére ako aj vo verejnom stravovaní, v potravinárskom školstve, v štátnych orgánoch, v zahraničných kontrolných inštitúciách, v rámci spolupráce s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín, vo vedeckých paneloch a pracovných skupinách.
PODMIENKY PRIJATIA
TERMS AND CONDITIONS
KONTAKT
Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre
Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra
037/641 5384, 037/641 5386