Bakalársky študijný program bezpečnosť a kontrola potravín sa zameriava na hygienické požiadavky a podmienky, ktoré musia potravinárske podniky, sklady a predajne splniť, na hygienu výroby jednotlivých potravín, hygienu skladovania, prepravy a predaja potravín. Absolvent ovláda legislatívne požiadavky v zmysle potravinárskej legislatívy SR a EÚ, systém HACCP, sanitačný program, metrologický program, ISO normy, štandardy kvality a bezpečnosti potravín, epidemiológiu a prevenciu alimentárnych ochorení a alergií z potravín a zásady správnej hygienickej praxe.
Forma štúdia
Dĺžka štúdia
Jazyk
anorganická chémia
biologické aspekty živočíšnej a rastlinnej produkcie
verejné zdravie a produkcia potravín
mikrobiológia
riziká pri produkcii potravín
všeobecná hygiena potravín
analytická chémia
metódy mikrobiologického skúšania potravín
epidemiológia a alergie z potravín
hygiena distribúcie a predaja potravín
prediktívna mikrobiológia v potravinárstve
hygiena potravín
biofyzika a fyzikálne vlastnosti potravín
balenie a označovanie potravín
správna hygienická prax v potravinárstve
UPLATNENIE ABSOLVENTA
V potravinárskych podnikoch, pri predaji a distribúcii potravín ako manažér pre hygienu a sanitáciu, manažér pre riadenie rizika resp. manažér pre kontrolu potravín. V podnikoch, zaoberajúcich sa sanitáciou a deratizáciou v potravinárstve, v poradenských a konzultačných firmách zaoberajúcich sa systémom HACCP, zavádzaním ISO noriem, aplikáciou legislatívy a štandardov kvality a bezpečnosti potravín a systémov manažmentu bezpečnosti potravín. V potravinárskom školstve, potravinárskom výskume, súkromných vzdelávacích zariadeniach a konzultačných a poradenských strediskách, akreditovaných laboratóriách, podnikových laboratóriách a podnikovej kontrole.
PODMIENKY PRIJATIA
KONTAKT
Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre
Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra
037/641 5384, 037/641 5386