
Bakalársky študijný program agropotravinárstvo ponúka poznatky o faktoroch, ovplyvňujúcich formovanie kvality produkcie vrátane genotypu, pestovateľského prostredia, technológie pestovania a chovu hospodárskych zvierat. Absolvent nadobudne znalosti o biochemických, chemických a fyzikálnych zmenách, procesoch prebiehajúcich v poľnohospodárskych produktoch počas ich tvorby a pri pozberovom ošetrovaní a skladovaní. Zvládne moderné spôsoby uskladnenia poľnohospodárskych produktov a potravín z hľadiska kvality a ekonomiky. Dokáže hodnotiť a analyzovať suroviny a potraviny z rôznych aspektov kvality v zmysle Zákona o potravinách SR a medzinárodných štandardov. Oboznámi sa s možnosťami spracovania a finalizácie poľnohospodárskej produkcie a jej výhodnejšieho speňažovania. Môže pokračovať v štúdiu inžinierskeho programu technológia potravín alebo v inom príbuznom študijnom programe.
Forma štúdia
Dĺžka štúdia
Jazyk
PROFILOVÉ PREDMETY
analytická chémia
mikrobiológia
balenie a označovanie potravín
hodnotenie surovín a potravín živočíšneho pôvodu
skladovanie rastlinných produktov
základy farmárskej výroby potravín
hodnotenie surovín a potravín rastlinného pôvodu
ochrana zvierat a produkcia potravín
fyziológia rastlín
biofyzikálna chémia
senzorická analýza potravín
základy biologickej bezpečnosti
základy potravinárskych technológií
manažment kvality potravín
sanitácia v potravinárstve
UPLATNENIE ABSOLVENTA
V potravinárskych podnikoch a spoločnostiach na úseku nákupu, skladovania a hodnotenia kvality surovín a výrobkov, v poľnohospodárskych podnikoch s realizáciou spracovania produkcie, v podnikoch služieb, kontrolných inštitúciách, poisťovníctve a v obchodovaní s poľnohospodárskymi produktmi a potravinami.
PODMIENKY PRIJATIA
Podmienky a pravidlá prijímacieho konania na Bc. stupeň štúdia ŠP agropotravinárstvo v akademickom roku 2023 – 2024 (.pdf)
KONTAKT
Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre
Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra
037/641 5384, 037/641 5386